Superkidz – wat wil jouw kind je vertellen?


Superkidz - kind - gedragsproblemen

Al je gedrag heeft een reden.

Hoe ontstaan gedragsproblemen? Ten eerste is het goed om je te realiseren dat al je gedrag een reden heeft. Er bestaat geen doelloos gedrag. Met ons gedrag willen we wat vertellen. Soms weet je die reden bewust, maar heel vaak zit het ergens in je onderbewustzijn. Je hersenen weten lang niet altijd wat je je nu eigenlijk willen vertellen.

“De wijsheid van ons lichaam is oneindig veel groter dan de intelligentie van ons brein”

Hoofd en lichaam

Ten tweede is het belangrijk is om te begrijpen dat we veel meer zijn dan een wandelend hoofd met hersens. We hebben namelijk ook nog een lichaam. Daar gebeuren allerlei essentiële processen, waar we het bewuste deel van onze hersenen niet voor hoeven te gebruiken. We ademen en ons hart klopt zonder dat we daar over na hoeven te denken. Want stel je voor dat je de hele dag moest denken: “Adem in, adem uit.” of “Klop, klop, klop, klop.” of “Maag, zou jij vandaag mijn eten willen verteren en als je daar mee klaar bent door willen geven aan mijn dunne darm?”. De wijsheid van ons lichaam is oneindig veel groter dan de intelligentie van ons brein.

Ik zie gedrag graag als een mengeling van wat onze hersenen bedenken en wat ons lichaam weet. En dat is lang niet altijd in overeenstemming met elkaar! Dat is de reden dat gedrag vaak wispelturig is en onvoorspelbaar. Soms hebben de hersenen de overhand en soms neemt het lichaam het over.

Zelfkennis

Hier komt meteen het belang naar voren van zelfkennis. Hoe vaak lezen we niet uitspraken als: ‘leer jezelf kennen’, ‘hou van jezelf’, ‘maak verbinding met jezelf’, ‘aanvaard jezelf zoals je bent’, ‘kom tot vrede met jezelf’. Al die uitspraken houden verband met het beter leren kennen van dat deel van ons, dat we niet goed kennen: ons lichaam en alle processen die zich daar afspelen. Hoe minder we van onszelf (willen) weten, hoe meer ons gedrag onbewust is en hoe vaker we de frustratie voelen van dat hele zachte stemmetje, dat zegt dat er iets niet klopt in het samenspel van onze gedachten, gevoelens en handelen.

Het lichaam laat zich niet uitschakelen en zal zich laten gelden, hoe hard de hersenen ook roepen dat het niet mag, niet kan, niet veilig is, niet goed is. Hier ontstaan gedragsproblemen: hoe groter het conflict tussen lichaam en geest, tussen wat is en wat zou moeten zijn, hoe meer problemen er zijn met het gedrag.

Video

Ook voor kinderen gaat dat op. We hebben een mooie video, die dit haarfijn illustreert. In dit licht zijn gedragsproblemen niets anders dan een boodschap van een dieperliggend onbewust conflict of trauma. Gedragsproblemen kunnen gezien worden als een indirecte boodschap. Een verhulde manier om hulp te vragen, zonder het werkelijke probleem aan de oppervlakte te laten komen. Dit probleem of trauma wordt namelijk als te pijnlijk ervaren om er rechtstreeks mee aan de slag te gaan.

Met de juiste aanpak, gericht op de wijsheid van het lichaam, kan het echte, dieperliggende probleem wel degelijk aan de oppervlakte komen.
Pas dan is er de mogelijkheid om het probleem op te lossen of het trauma te helen.

“Wanneer kinderen zich “misdragen”, proberen ze vaak om hun ouders af te leiden van een dieperliggend conflict”

De video gaat over een 13-jarig meisje met suïcidaal gedrag en een recente zelfmoordpoging. Zij neemt deel aan een bijeenkomst van Tony Robbins. In het gesprek wordt haar langzamerhand duidelijk, wat de reden is van haar zelfmoordneigingen. Om de boodschap van de video toegankelijker te maken, heb ik het Engels vertaald en ondertitels toegevoegd. (Klik op  om Nederlandse ondertitels te tonen).

Laat ons weten wat jij hiervan vindt!

 

Wat wil jouw kind je vertellen?

Wat wil jouw kind je vertellen?
https://www.superkidz.nl/superkidz-wat-wil-jouw-kind-je-vertellen/

Geplaatst door Superkidz op dinsdag 30 oktober 2018